Att välja tomt

Drömmen om ett hus börjar med att hitta den perfekta tomten att placera huset på. Oavsett om du har tänkt dig att bygga vid en sjö, ute på landet eller mitt inne i staden så kan det finnas begränsningar för husbygget. Därför är det viktigt att ta tid på sig och att undersöka alla bestämmelser som finns för området. Så vad ska man tänka på när man väljer tomt?

Ta tid på dig att välja rätt plats

Du kommer förmodligen bo i ditt nya hus i många år framöver och därför är det viktigt att välja en tomt som passar dina behov och önskemål. Tänk igenom vad du vill ska finnas i din närhet, så som kommunikationer och barnomsorg.

Detaljplanerat område eller inte?

Om du väljer en tomt inom detaljplanerat område (tätort) finns det alltid särskilda regler och bestämmelser för tomten och området. Därför är det viktigt att först och främst ta kontakt med kommunen för att se om tomten får bebyggas. Inom tomten kan det sedan finnas bestämmelser för vad du får bygga samt var du får placera en byggnad. Det kan också finnas bestämmelse för exempelvis höjd, exteriör och hustyp. Tänk på att varje tomt är unik, vilket betyder att du till exempel inte kan jämföra med vad grannarna i området har fått bygga. Det kan helt enkelt finnas särskilda regler för din tomt som du måste förhålla dig till.

Att ta kontakt med kommunen är ett måste när det kommer till detaljplanerade områden men är också något du bör göra om du hittat en obebyggd tomt ute på landet. Även om tomten ligger utanför detaljplanerat område kan det finnas särskilda bestämmelser för vad som får byggas i området.

situationsplan

Undersök omgivningarna och marken

Innan du bestämmer dig för tomten kan det vara klokt att undersöka om det finns någon framtida plan för omgivningarna. Ta reda på vad kommunen har för planering.

Det är också viktigt att undersöka vilken kvalitet marken har samt vilken typ av förberedande markarbete som behövs för att kunna uppföra ditt drömhus. Hur ser marken ut? Är det en torr, packad mark? Är marken blöt eller ligger grundvattnet ytligt? Det viktigaste när det kommer till underlaget är att ta reda om på det verkligen håller för att bygga ett nytt hus på.

Om du köper tomten från en privatperson bör du låta en markkonsult göra en grundundersökning, en så kallad geoteknisk undersökning, för att se vilka markförutsättningar som finns. Om man köper en befintlig tomt av kommunen har de ofta redan gjort en undersökning för att se om tomten är lämplig att bygga på.

Om du väljer en kuperad mark behöver den ofta sprängas eller fyllas för att det ska bli en plan mark som det går att bygga på. Detta kan bidra till att kostnaderna för bygget ökar och är något du måste ta med i beräkningen. Samma gäller om marken är lerig och måste fyllas ut med dräneringsgrus eller behöver pålning ner till fast grund. Undersök därför noggrant vilka förutsättningar just din tomt har innan du bestämmer dig.

När man hittat en tomt är det också viktigt att tänka igenom var på tomten man placerar sitt hus.

Servitut

Undersök i fall tomten belastas av något servitut eller om tomten är pantsatt. Ett servitut innebär att kommunen eller någon annan kan ha rätt att utnyttja din tomt för att till exempel bygga en brunn, en väg eller anlägga en brygga. Hos Lantmäteriet finner du information om servitut i fastigheter. Tingsrätten kan visa gravationsbevis – ett bevis om en fastighet eller en tomt med uppgifter om ägare, inskrivningar med mera.

Vi hjälper dig!

Hos oss kan du få svar på många av dina frågor. Allt från en produktionskostnadskalkyl för att se vilka kostnader som är kopplat till ett husbygge. Eller varför inte få ett kostnadsfritt besök på tomten som du planerar att köpa. Då kan vi ge dig råd vad som är lämpligt att bygga, hur det går till och vad du skall tänka på. Boka en träff redan idag! En säljare nära dig hittar du här.

hans-sparryttare

”Vi brukar börja med ett tomtbesök. Då får jag och kunden se tomten och samtidigt kan jag ge tips och idéer på vad man kan bygga och vad som är lämpligt att bygga beroende på hur tomten ser ut. Och det bästa är att det inte kostar någonting.”

Hans Sparryttare, hussäljare i Göteborg

Artikel ur tidningen ”Vårt Nya Hus”