Planera tomten

Det är insidan som räknas. Men glöm inte utsidan.

När du väljer hustyp till din tomt finns det en hel del att ta hänsyn till för att huset ska bli så bra att bo i som du vill. Genom att fundera på hur du lever ditt liv och var i huset du befinner dig under olika tider på dygnet kan du skapa ett optimalt hus för just din familj och er tomt. Det handlar alltså om att tänka på husprojektet som en helhet redan från början. Om planerna kring uteplats och trädgård finns med från början underlättas projektering för allt annat. För visst lockar tanken på att kunna njuta av en fin trädgård redan första sommaren?

Fundera till exempel på:

 • Väderstreck

  Var kommer solen och vid vilken tid på dagen? Hur ska köket, vardagsrummet och sovrummen placeras bäst i förhållande till detta? Vill du ha en frukostaltan i österläge? Skymmer träden eftermiddagssolen? Vilket är bästa läget för uteplatsens grillkvällar?

 • Topografi

  Är tomten plan eller sluttande, djup eller smal? Lera, sand eller berg? Dessa faktorer kan avgöra om vilket hus som går att bygga och vad som är mest ekonomiskt.

 • Vind

  Varifrån blåser det? Vart blir det mest lä? Tänk på att husets form kan hjälpa dig att utnyttja tomten bäst och skapa fina, skyddade uteplatser.

 • Entré

  Vart placeras entrén bäst? Vissa husmodeller är anpassade för entré mot norr och andra från söder.

 • Insyn

  Står grannhusen tätt eller är det gott om plats? Var vill du ha insyn i huset – och vart vill du inte ha det? Fönstersättningen kan anpassas efter detta, och du kan redan nu planera för en buske eller häck.

 • Utsikt

  I vilken riktning ligger den bästa utsikten för vardagsrummet? Utsikt behöver inte vara havet. Det kan lika gärna vara en liten dunge, eller ett fint träd.

 • Offentlig och privat zon

  Hur vill du utforma platsen där du tar emot gäster på ett välkomnande sätt? Och var du till exempel vill kunna solbada mera avskilt?

 • Garage

  Vart ska garaget ligga om du vill skotta så lite snö som möjligt? Ska det kanske finns plats för en båttrailer om några år?

 • Områdets bestämmelser

  Planbestämmelser kan avgöra hur du får placera ditt hus, vart entrén skall vara, eller hur huset får se ut. Begär alltid ut planbestämmelser när du står i valet av tomt.

Det handlar alltså om att tänka på husprojektet som en helhet redan från början. Om planerna kring uteplats och trädgård finns med från början underlättas projektering för allt annat. För visst lockar tanken på att kunna njuta av en fin trädgård redan första sommaren..?

Vi hjälper dig!

Vissa beslut är självklara. Andra lite svårare. Just därför har vi erfarna hussäljare som hjälper dig att planera ditt hus efter tomtens förutsättningar. Vi gör gärna ett besök ihop med dig för att titta på tomten och förutsättningarna. Det är då vi kan bäst kan ge tips och råd kring hur ditt kommande husbygge skall gå så smidigt och bli så bra som möjligt.

Tveka inte att kontakta oss för ett förutsättningslöst möte. Vi har nämligen samma målsättning som du – att du och din familj ska kunna flytta in i ett hus som känns bättre och bättre ju längre du bor där!

Vår arkitekt Johan Danielsson skissar in ett Marieholm på en tomt. 

Hur vi tänker

En av våra viktigaste grundtankar är att ta hänsyn till hur det naturliga dagsljuset vandrar genom rummen under dagen. Väderstreck och utsikt kan nämligen spela en stor roll för den bästa placeringen av både fönstren och rummen. Att känslan inomhus är i harmoni med utsidans karaktär gör väldigt mycket för helhetsintrycket av ett hus.

Alla våra husmodeller är utrustade med denna inbyggda omtanke, och vi anpassar gärna ditt hus efter förutsättningarna på just din tomt. Ljuset och rummens placering ska nämligen hjälpa dig och din familj i den praktiska vardagen – det ska vara enkelt och smidigt att leva i ett Götenehus!