Modern stil: Kubism

I Sigtuna har Tone och Per-Johan byggt ett hus med tydliga kubistiska former och typiska funkiselement.

Husmodellen som familjen valt heter Marieholm och är ett tvåplanshus ritat av arkitekt Johan Danielsson. I standarutförande är huset utrustat med ett garage, men då Tone och Per-Johans släkt bor i Norge respektive Frankrike och ofta hälsar på var man i behov av fler rum. Därför valde man att göra om garaget till ett gästrum. Rummet är inrett med en stor härlig vit bäddsoffa, en sittpuff och två PS-fåtöljer från Ikea som kan vecklas ut till extrasängar.

marieholm-01

 

– Vi använder också rummet mycket som sällskapsrum. Barnen sitter gärna här och tittar på film, berättar Tone samtidigt som hon medger fördelen med att ha ett tvättbart sofföverdrag.

– Det kanske inte är jättepraktiskt att ha en vit soffa med småbarn hemma, men det är tack och lov enkelt att tvätta. Jag tvättar det minst en gång i månaden.

Plats för socialt umgänge

På nedre plan har familjen kök, vardagsrum, arbetsrum, gästrum och en toalett. Gästrummet som från början var garage nås via det mindre badrummet.

– Det är kanske inte jättepraktiskt men det funkar. När vi har gäster får de ha toaletten som sin egen och vi använder badrummet på övervåningen i stället där vi har våra sovrum.

Kök och vardagsrum är i öppen planlösning med fönster åt tre väderstreck. I köket har familjen inrett med ett elipsbord för fyra. En köksö, byggd av skåp och en bänkskiva från Vedum Kök & Bad, binder samman de två rummen.

marieholm-03

– Vi gjorde ett par ändringar i standardutförandet och köket var en av dem. Vi ville ha ett luftigt kök där vi kunde ha kontakt med våra gäster samtidigt som vi lagar mat. Är vi fler än åtta kan man koppla på ytterligare en del som gör att det blir två platser till.

I köket har man valt att inreda med vita blanka luckor samt luckor i matt svart. Bänkskivan är i rostfritt, likaså vitvarorna. Stilleben i form av vackert porslin, plåtburkar och köksgeråd i turkosa nyanser ger köket en varm känsla.

– Vi är verkligen jättenöjda med köket. De utdragbara lådorna rymmer allt från kastruller till skafferivaror. Det blev precis som vi hade tänkt oss.

marieholm-04

Investerat i teknik

Både Tone och Per-Johan anser att detaljer i ett hem är viktiga och de har därför lagt extra krut på husets belysning. Paret tog belysningsarkitekten Roland Ebert till hjälp och idag strålar huset av nästintill osynliga spotlights. För extra effekt har man även satsat på detaljer som en ljuslist i trappräcket på övervåningen och led-lampor som skiftar färg i ena badrummet.

– Vi är verkligen jättenöjda. Man kan göra så mycket med belysning. Det är mysigt och man kan skapa olika stämningar, berättar Tone.

Tone berättar att en stor fördel med led-belysning är att den alltid kan vara på. Detta då de drar minimalt med ström och har extrem lång livslängd.

– Vi har alltid badrumsbelysningen tänd nattetid samt ljuslisten i trappen. Detta gör att man slipper leta efter strömbrytaren på natten och barnen behöver inte väcka oss för att hitta till badrummet.

I huset finns även ett trådlöst ljudsystem från Sonos. Systemet styrs via en Ipad som man valt att sätta på en vägg på nedervåningen. Här kan man botanisera bland spellistor och radiokanaler och välja vad som ska spelas i vilket rum.

– Vi har också en portabel högtalare som vi kan ha med oss ute i trädgården. Perfekt om sommaren när man är ute mycket!

 

Artikel ur tidningen ”Vårt Nya Hus”.
Fotograf Pierre Wester.