Verkligheten blev bättre än visionen

Det var känslan av att bo i ett stenhus som paret ville åt. Istället slutade det med en röd trävilla – något som passade platsen mycket bättre.


Namn Katarina och Christer Strand
Husmodell Kundanpassad Målerås
Bor Källby
Familj Tre vuxna barn och två katter
Gör Driver ett logistikföretag där Christer är delägare och Katarina anställd
Intressen Katarina målar och håller konstkurser. Christer är intresserad av golf och motorsport.

”Arkitekten har lyckats få fram vår innersta dröm”

Christer och Katarina Strands hus ligger verkligen avundsvärt till. Här har de egen brygga vid sjön och sol hela dagen. Fördelen, innan de påbörjade husbygget, var att det tidigare stod ett fritidshus på tomten där paret bodde i 1,5 år.

– Under tiden fick vi känna på väderstreck, utsikt och hur vinden blåste. Det var nyttigt, säger Katarina.

Drömmarna om ett vitt stenhus vid vattnet grodde. Framför allt var det en gedigen känsla de ville åt och såg framför sig ett hem med orangeri och punschveranda.

När paret kom i kontakt med Götenehus säljare så uppdagades helt nya alternativ.

– Vi vill gärna att de som är bra på det de gör talar om för oss vad de tycker och tolkar våra önskemål. En arkitekt var med i processen och han fick in oss på ett helt nytt spår.

Katarina och Christer lärde sig att ett nybyggt stenhus inte är så som de trott eftersom det byggs med en trästomme. Känslan de ville åt gick förlorad i och med detta, men arkitekten kom med lösningen.

– Han sa ‘Det här är ju vid sjön – vi måste skapa ett sjömagasin’. Han förklarade hur vi skulle tänka utifrån platsen och historien som fanns där. När han pratade om bygden och placeringen och gav det genuinitet så lyfte han sitt förslag till en ny nivå. Christer ville från början inte ha ett rött hus, men med den här historien sa vi bara ja på en gång. Vi var helt överens.

Ett rött trähus blev det – med magasinskänsla. Paret utgick från modellen Målerås och fick hjälp att anpassa det efter sina behov och önskemål.

– Vi flyttade väggar, gjorde om ett badrum till en ateljé och la till en paviljong där vi ska ha ett trädäck, vilken verkligen är en egen liten pärla!

Katarina och Christer har under byggnationen bott i grannens gäststuga och därifrån sett huset ta form från första parkett. Vi är två kontrollfreaks, men man kan inte styra allt och alla. Vi har säkert varit nervösa i onödan. Vi vill gärna ha kontroll över allt och har fått svar från alla inblandade om vad de gör och varför när vi kommit med idéer och frågor. Jag blev tryggare och tryggare med tiden.

Trots svårigheterna med att släppa kontrollen var det ändå positivt att Katarina och Christer hade en nära dialog med hantverkarna och bygget kunde därmed fortskrida snabbare.

Att konvertera sina idéer till ett tredimensionellt resultat är inte lätt, men resultatet blev över förväntan.

– Verkligheten blev bättre än visionen.