Det viktiga dagsljuset

johan-danielsson-gotenehus
Johan Danielsson, arkitekt SAR/MSA

Dagsljus gör oss friskare, styr vår dygnsrytm och påverkar våra sinnestillstånd. Vårt klimat gör att vi spenderar mycket tid inomhus, vilket gör oss mer beroende av det dagsljus som erbjuds. Det är en god idé att ta tillvara denna gratis tillgång på bästa sätt.

På Götenehus har vi funderat mycket på hur du får in dagsljuset i ditt hus. På de platser, i den mängd och vid de tillfällen du vill. Det handlar om så mycket mer än ett fönster – det handlar om hur ljuset flödar i rummet vid olika tidpunkter och i olika delar av huset.

– Dagsljus är helt gratis och bara finns, samtidigt som det förändras varje dag och med de olika tiderna på dygnet. Ljus påverkar oss människor på så många olika sätt, varför det är otroligt spännande att jobba med, säger vår arkitekt Johan Danielsson.

Många kanske tror att det bara är att placera så många och stora glaspartier som möjligt om man vill ha ett stort ljusflöde – det är inte svårt att maximera antalet fönster. Men vi vet att det ligger en stor utmaning i att släppa in ljuset på rätt ställen, samtidigt som huset varken får bli för varmt eller ha för mycket insyn. Dessutom ska det vara lätt att möblera.

Ur en arkitektonisk synvinkel är fönster även ett utmärkt sätt att skapa en balans mellan “det lilla” och “det stora”. Ett tydligt exempel på detta ser man till exempel i entrén till vårt hus Espås där de små och stora fönstren skapar kontrast och spänning. Detta skapar en bra dynamik i ett hus och lyfter upplevelsen ytterligare ett snäpp.

ljuset-10

Planera huset efter ljuset

När vi planerar våra kataloghus lägger vi mycket tid på att tänka ut planlösningar efter hur ljuset faller. Att få ett naturligt flöde med god funktion och upplevelse är nödvändigt för att huset ska kännas välplanerat. Många gånger räcker det sedan bara med en finjustering för att huset ska bli som just du har tänkt.

En praktisk lösning är när morgonsolen faller på husets entrésida medan kvällssolen kommer in i ett vardagsrum på husets baksida. Köket, som ofta placeras i anslutning till entrén, har istället morgonsol. Ett svalt sovrum där solen inte skinit de sista timmarna innan läggdags är också en uppskattad kvalitet i ett genomtänkt hus.

– Det är lättare att vakna på morgonen om man får ordentligt med ljus. De flesta tillbringar den största delen av morgonen i köket, varför det är viktigt att placera köket så att det har morgonsol. Men det har också en funktionell betydelse att ha köket mot gatan. Om barnen är ute och leker är det skönt att man kan ha uppsyn över dem från köket. Det är även en fördel att köket ligger nära entrén när man handlat, säger Johan Danielsson. Men i vissa fall vill man kanske stänga insynen från gatan och då kan vi givetvis integrera kök med vardagsrum mot trädgårdssidan.

ljuset-11

Fönster för olika funktioner

Ett maximerat ljusinsläpp är ett av skälen till att vi planerar in vertikala fönster i våra hus. De släpper in ljuset nästan ända från väggen, vilket betyder att du får solbestrålning direkt på golvet som kan reflekteras mot väggar och tak. Detta öppnar också upp fasaden för bättre kontakt med trädgården, förstärker den vertikala känslan i rummet och gör att det upplevs högre. Dessutom ger de familjens yngsta nya vyer.

Triangelformade fönster som följer taklinjen är inte bara en designidé som förhöjer husets exteriör – det ligger även en tanke bakom. Detta innebär nämligen att ljusinsläppen hamnar högre är 2.10-linjen som annars är standard, och därmed kan ljuset komma längre in i rummet. Dessutom reflekteras ljuset lättare i taket, vilket ökar känslan av volym i rummet. Bra exempel på detta är våra hustyper Arholm, Hällevik och Mosås.

Samma funktion fyller de små fönsterslitsarna på hus som Storås, Stockvik och Saltö. Dessa fönster låter strålar av ljus leta sig långt in i huset på ett sätt som inte är möjligt annars. Och när ljuset vandrar över väggen under dagen blir det en vacker effekt i sig självt.

Om du vill välja till 2,70 meters takhöjd där 2,50 meter är standard låter vi fönstren följa med uppåt av, helt enkelt för att det tillåter mer ljus i huset, och rymdupplevelsen ökar när taket reflekterar ljuset bättre.

ljuset-12

Smala liggande fönster ökar den horisontella upplevelsen och släpper in välbehövligt ljus till exempel över en diskbänk. Och med rätt placering i ett badrum eller sovrum så får du dagsljus utan insyn.

Runda fönster ökar sikten ut mot trädgården och gör att en cirkel av ljus vandrar över väggarna allteftersom dagen går – en vacker inredningsdetalj som aldrig blir omodern.

Takfönster gör ljusinsläppet ännu större och löser upp gränsen mellan ute och inne. När man står under fönstren upplever man det nästan som man redan är utanför huset och att taket försvinner. På dagen skänker fönstren mycket ljus åt rummen, samtidigt som man kan se himlen genom dem vilket ger en känsla av frihet. När det blir mörkt kan man med rätt belysning ge rummen en helt annan karaktär.

ljuset-13

Inbyggd omtanke

Dessa tankar om dagsljus är en del av det vi kallar inbyggd omtanke. Alla våra hus planeras med ljuset som grundpelare. Vi vet varför vi placerar fönstren som vi gör, och när du bott ett tag i ditt nya Götenehus kommer du att upptäcka vilken omätbar kvalitet som dagsljuset utgör i det dagliga livet.

Vi hjälper dig att tänka på alla detaljer som kommer att öka trivseln i ditt hus. För oss handlar det om mjukvara som leder till harmoniska miljöer och lyckliga barndomsminnen i ditt Götenehus.