ljusets-hus-espas-01

Espås: Ljusets hus

Ett enplanshus med stort ljusinsläpp och många säregna detaljer – så går det att beskriva husmodellen Espås.

Johan Danielsson, arkitekt SAR/MSA
Johan Danielsson, arkitekt SAR/MSA

Bakom huset står arkitekt Johan Danielsson som lagt ner mycket tid på att skapa ett hus som upplevs större än vad det faktiskt är och som bjuder på många arkitektoniska finesser.

Inför en husmässa i Trelleborg valde Götenehus att visa upp husmodellen Espås som då presenterades som “ljusets hus”. Detta då Johan lagt ner mycket jobb på att effektivisera husets ljusinsläpp genom att till stor del planera huset efter dagsljuset.

– Dagsljus är helt gratis och bara finns, samtidigt som det förändras varje dag och med de olika tiderna på dygnet. Ljus påverkar oss människor på så många olika sätt, varför det är otroligt spännande att jobba med, säger Johan Danielsson.

Smart korsplan

Huset är i grunden uppbyggt av så kallade korsplan – två vinkeldelar som korsar varandra. I mitten skapas ett nav där vinklarna möts. Det så kallade “huvudskeppet” sträcker sig från entrén vid gaveln, rakt igenom husets mittendel med vardagsrum och kök och ut mot trädgården.

– Ögat vill gärna ha en riktning, och därför är det skönt att man ser rakt igenom huset och ut mot baksidan. Har man ett vackert träd eller en grönskande trädgård utanför så medför det att betraktaren upplever ett större välbehag och en frihetskänsla, säger Johan Danielsson.

Den korsade vinkeln innehåller sovrumsdelar, varav ena flygeln är tänkt att fungera för vuxna och den andra för barn och tonåringar. “Barndelen” innehåller även ett allrum och ett badrum. “Vuxendelen” innehåller en klädkammare, förvaring och ett badrum.

– Det här är en planlösning som många idag efterfrågar. Om man ser på huset som en stad i miniatyr så kan man likna mittendelen vid ett torg där vi möts. Korridorerna är våra “gränder” som för oss mellan de mer privata och de sociala ytorna. När barnen är små kanske man vill ha dem nära, men när de blir större är det oftast skönt att föräldrarna får mer avskildhet, säger Johan Danielsson.

Mittendelen av huset går i öppen planlösning och har också rest tak upp till nock. Detta bidrar till att huset upplevs som väldigt luftigt och stort. Johan Danielsson menar att det för honom var viktigt att skapa ett öppet hus som känns välkomnande, samtidigt som det ska gå att stänga om sig och få mer avskildhet.

– Det går att sätta in dörrar mellan mittendelen och sovrumsdelarna för att skapa ännu mer avskildhet om man så vill. Detta gör också att ljudnivån dämpas.

I barnavdelningen finns ett allrum - med takfönster - som går att använda som kontor eller lekrum.

Planerat efter dagsljuset

Att ljuset använts som det dominerande elementet är tydligt. Redan vid entrén möts åskådaren av ett stort, centralt fönsterparti där stora fönster kombinerats med små “gluggar” – allt för att få in så mycket ljus som möjligt.

– De stora fönstren ligger högre är 2.10-linjen som annars är standard. Det betyder att ljuset kommer längre in i rummet. Fönstren släpper också in ljuset nära rummets början vilket betyder att du får solbestrålning direkt på golvet, säger Johan Danielsson.

Huset är ursprungligen planerat så att morgonsolen bör ligga på husets entrésida medan kvällssolen kommer in på husets baksida. Detta betyder att man möts av solljuset när man kommer hem på eftermiddagen. Köket, som placerats i anslutning till gaveln och dess stora ljuspartier har istället morgonsol.

– Det är lättare att vakna på morgonen om man får ordentligt med ljus. De flesta tillbringar den största delen av morgonen i köket, varför det var viktigt att placera köket här. Men det har också en funktionell betydelse – om barnen är ute och leker är det skönt att man kan ha uppsyn över dem från köket. Det är även en fördel att köket ligger nära entrén när man handlat, säger Johan Danielsson.

Espås fönstersättning bjuder på kontrast och spänning. Det är detta som skapar en bra dynamik i ett hus.

Takfönster för ännu mer ljus

Johan Danielsson har också jobbat mycket med takfönster som gör ljusinsläppet ännu större. I vardagsrummets bakre del finns två takfönster som bidrar till att lösa upp gränsen mellan ute och inne. Även i allrummet och i hallen till “vuxendelen” finns takfönster som också kompletterats med armaturer.

– På dagen skänker fönstren mycket ljus åt rummen, samtidigt som man kan se himmeln genom dem vilket ger en känsla av frihet. När det blir mörkt ger lamporna rummen en helt annan karaktär, säger Johan Danielsson.

Genomtänkt fönstersättning

Johan Danielsson menar att det går en trend i att använda stora fönster i dagens moderna hus, där många kanske tror att det bara är att sätta in så mycket och stora glaspartier som möjligt. Men han menar att det ligger en stor utmaning i att skapa ett hus med mycket ljusinsläpp som samtidigt inte blir för varmt, har för mycket insyn och där det lätt går att möblera.

– Det är inte svårt att maxa antalet fönster – utmaningen ligger i att skapa en balans mellan det lilla och det stora. Om vi ser på gaveln så bildar de små “skottgluggarna” och de stora fönstren en kontrast och en spänning. Det är detta som skapar en bra dynamik i ett hus.

Uteplatsen på baksidan utgör en skön plats för avslappning.

Ett hus som passar överallt

Espås är med sina generösa ytor och stora ljusinsläpp en perfekt villa för den normalstora familjen, och Johan Danielsson menar att modellen också har en stor fördel i och med att den smälter in i väldigt olika slags miljöer.

– Det här huset fungerar bra i en urban miljö men kan bli lika fint på en avskild tomt ute på landet. Huset har traditionella drag, med sadeltaket och korsplanen men har samtidigt en modernistisk fönstersättning som gör att det sticker ut. Det är helt enkelt ett optimalt hus för många!

 

Artikel ur tidningen ”Vårt Nya Hus”.